Curatarea cosurilor de fum

Utilizarea in siguranta a aparatelor legate la cos(soba, centrala termica, instant pe gaz) presupune:

 

  • Curatarea anuala a cosurilor de evacuare a gazelor arse, la inceputul sezonului rece sau mai des, daca este necesar. Curatarea eficienta si care va ofera siguranta se face numai de catre operatori autorizati.
  • Un cos curatat trebuie sa asigure tirajul gazelor arse, un cos necuratat va poate intoxica prin monoxidul de carbon. Intoxicarea duce la deces!
  • Focarele aparatelor legate la cos trebuie sa functioneze corect, sa nu fie infundate sau afectate in vreun fel. Focarele au nevoie de aer proaspat pe perioada functionarii. De aceea, asigurati-va ca incaparea este ventilata prin grile de ventilatie si prize de aer.

 

O masura de siguranta impotriva intoxicatiei cu monoxid de carbon este:

Montajul unui kit de detectie a monoxidului de carbon.
Acest kit va detecta monoxidul si va sista furnizarea de gaze, astfel oprindu-se sursa producerii de monoxid de carbon. Este o masura contemporana care salveaza vieti.

Monoxidul de carbon

 

  • Monoxidul de carbon este produs prin arderea incompleta a diferitilor combustibili, inclusiv carbune, lemn, petrol, kerosen, propan si gaze naturale.
  • Deoarece monoxidul de carbon este inodor, incolor si nedetectabil de catre simturile umane, oamenii nu stiu cand sunt expusi.
  • Simptomele initiale ale intoxicatiei reduse pana la moderata sunt similare cu cele ale gripei (dar fara febra). Acestea include: dureri de cap, oboseala, respiratie dificila, greata, ameteli.
  • Intoxicatia cu concentratii mari de monixid de carbon duce la cresterea progresiva a severitatii simptomelor, cum ar fi: confuzie mentala, varsaturi, pierderea coordonarii musculare, pierderea cunostintei, in cele din urma poate fi fatala. In urma intoxicatiei acute apar deseori sechele pe termen lung.